Acorus gramineus ‘Licorice’
Zoethoutgras past goed in de volgende gerechten:
Het blad is heerlijk in een kruiden-thee (infusie), door salades, bij desserts. De wortelstokjes zijn te wokken.
Zoethoutgras komt uit Oost-Azië en wordt o.a. gebruikt in de Thaise- en Japanse keuken. In China gebruikt men zoethoutgras ook wel voor geneeskrachtige doeleinden. Het is een verrassend leuk kruid met een heerlijk zoete drop-anijs achtige smaak. De geur is ook een beetje weeig en komt vrij bij het kneuzen van het blad. Het blad is een beetje taai en hier zult u rekening mee moeten houden bij uw bereiding. Het blad flink kneuzen met behulp van een blender, keukenmachine of heel fijn snipperen is wel te overwegen. Spaarzaam oefenen met dit kruid is zeker een leuke uitdaging.
Zoethoutgras is een vaste plant en min of meer winterhard in onze omgeving. Enkel echt strenge vorst zou de plant in moeilijkheden kunnen brengen. Zoethoutgras staat het allerliefste vochtig tot nat op een zonnige plek. Feitelijk is het een moerasplant hoewel zoethoutgras drogere omstandigheden ook wel tolereert.